Verlatingsangst of bindingsangst

Ben je bang je te hechten aan iemand of bang dat mensen je verlaten?

Wat kunnen de klachten zijn als je last hebt van verlatingsangst of bindingsangst?

Je kunt last hebben van bindingsangst als je bang bent om je te hechten aan iemand, omdat je bang bent om afgewezen, gekwetst of verlaten te worden. Dit maakt het moeilijk om relaties zowel fysiek als psychisch aan te gaan en lang in stand te houden. Als je verlatingsangst ervaart, ben je bang om verlaten of alleen gelaten te worden door mensen aan wie je gehecht bent, zoals ouders, partners, kinderen, familie of vrienden.

Bindingsangst en verlatingsangst zijn nauw met elkaar verbonden en je kunt last hebben van beide angsten, maar ze wisselen elkaar dan af in verschillende relaties. Enkele kenmerken van verlatingsangst of bindingsangst zijn bijvoorbeeld de angst om verlaten of afgewezen te worden, nervositeit, het gevoel niet gezien of gehoord te worden, en de behoefte aan veiligheid of controle.

Negatieve emoties kunnen de angst om zich te binden versterken en soms kan bindingsangst overgaan in verlatingsangst of heb je een diagnose. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze hechtingsproblemen en indien nodig hulp te zoeken om ze te overwinnen.

Een aantal kenmerken van verlatingsangst of bindingsangst zijn:

1 Bang zijn om verlaten of afgewezen te worden
2 Nervositeit ervaren
3 Niet gezien voelen/gehoord worden
4 Veiligheidsdrang of controledwang zoals dingen moeten controleren (bij alles de controle willen hebben of de baas willen zijn en winnen)

Ik help je graag

Neem vandaag nog contact met mij en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.

neem contact op+316 11 24 55 92
IC-klachten-ik-help-je-graag_V2

Hoe ontstaat bindingsangst/verlatingsangst en wat zijn de gevolgen?

Als je in je kindertijd weinig of geen liefde hebt gekregen, mishandeld of verlaten bent, of bijvoorbeeld gepest of bedrogen bent in eerdere relaties, dan kun je last hebben van hechtingsproblemen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om anderen te vertrouwen, vooral in een relatie waarin je je kwetsbaar opstelt. Negatieve emoties kunnen de angst om zich te binden versterken en soms kan bindingsangst overgaan in verlatingsangst. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze hechtingsproblemen en indien nodig hulp te zoeken om ze te overwinnen.

Hoe kan ik je van dienst zijn?

Samen gaan we eerst alle klachten boven water krijgen om vervolgens de oorzaak achter deze klachten te begrijpen en inzicht te verschaffen. We zullen ontdekken welke betekenis ze hebben in jouw leven en hoe je dat graag anders zou willen zien. Veel mensen denken dat ze zo geboren worden, maar dat is onjuist. Niemand wordt geboren met verlatingsangst of bindingsangst.

We zullen onderzoeken welke onderliggende factoren bijdragen aan jouw verlatingsangst of bindingsangst. Met mijn jarenlange ervaring en specialisaties heb ik al meerdere cliënten geholpen om opnieuw verbinding te maken met zichzelf en anderen op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Ik sta graag voor je klaar om je hierbij te helpen.

Mijn werkwijze
icon-psychotherapie

Psychotherapie en psychologie

Nederlandse en Engelstalige praktijk voor individuele therapie en partnerrelatie therapie.

icon-internationale-ervaring

Internationale ervaring

Gespecialiseerd in psychotherapie voor mensen die voor hun werk of de liefde in een ander land wonen en verschillende nationaliteiten met een andere culturele achtergrond hebben.

icon-lange-termijn-oplossing

Lange termijn oplossing

Behandeling van klachten met doortastende en wetenschappelijk bewezen methodes, inclusief traumabehandeling, voor een lange termijn oplossing.

Kwaliteit van je leven verbeteren

IC-home-mijn-specialisaties

Mijn specialisaties om jou goed van dienst te kunnen zijn

Mijn specialisaties helpen jou om met een gezonde dosis zelfvertrouwen door het leven te gaan.

Gestalt therapie

Gestalt therapie ondersteunt zelfonderzoek en groei door bewustwording en het creëren van een dialoog. De focus ligt op het hier en nu en acceptatie, met als doel zelfverandering en zelfwaardering.

Schematherapie

Schematherapie bevordert gezonde relaties en zelfzorg. Het is bedoeld voor cliënten die niet reageren op andere therapieën en soms ook diagnoses hebben. Het combineert elementen van cognitieve gedragstherapie (CGT), psychoanalyse, gehechtheidstheorie, emotiegerichte therapie en Gestalt therapie. Het maakt gebruik van experimentele technieken en is wetenschappelijk effectief bewezen.

Traumatherapie (EMDR)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een vorm van psychotherapie die traumatische herinneringen en ongunstige levenservaringen helpt om te vormen tot een adaptieve oplossing. Het is momenteel een van de meest effectief bewezen behandelingen op het gebied van trauma en andere nadelige gebeurtenissen die klachten veroorzaken.

Emotiegerichte partnerrelatie therapie (EFT)

Ook EFT is wetenschappelijk effectief en biedt een kortdurende, gestructureerde relatietherapie gericht op het bevorderen van een veilige verbinding tussen partners. Het helpt partners om nieuwe manieren te vinden om destructieve patronen te doorbreken en bevordert betere communicatie voor langdurige versterking van hun relatieband.

Ik help je graag

Neem vandaag nog contact met mij en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.

neem contact op+316 11 24 55 92
IC-CTA-ik-help-je-graag_V2